PROBLEMATISK: Med nødpass kan du få problemer med å komme inn i Tyrkia. Foto: ANNEMOR LARSEN

Automatene som utsteder visum på flyplassene i Tyrkia godtar ikke oransje nødpass. Dermed slipper heller ikke nordmenn uten visum inn i landet hvis de ikke har med seg gyldig rødt pass.

– Det gjør at det blir ekstra viktig å sjekke at passet er gyldig i god tid før Tyrkia-turen, sier seksjonssjef Lars Hegstad ved Gardermoen politistasjon.

Han oppfordrer spesielt foreldre til å sjekke at barnas pass ikke har gått ut på dato. Gardermoen politistasjon utsteder 5500 nødpass i året, og svært mange av dem er til barn, fordi disse passene er gyldige i så kort tid.

Norske politistasjoner ble i går orientert om den nye tyrkiske visumpraksisen av den norske ambassaden i Ankara.

– Tidligere søkte nordmenn visum på flyplassen etter at de kom til Tyrkia. I april 2013 innførte tyrkiske myndigheter muligheten til å søke visum elektronisk via internett før avreise. I en overgangsperiode var det mulig å søke visum både elektronisk og på flyplassen, men fra og med april 2014 har det bare vært mulig å søke visum elektronisk, forklarer Hegstad.

En tilsvarende elektronisk løsning som på nettet, tilbys via kiosker på grenseovergangene. Men disse godtar bare vanlige pass som er gyldige i seks måneder etter hjemreise.

Det innebærer at de som får utstedt nødpass på flyplassen like før avreise ikke kan regne med å få kjøpt visum ved ankomst Tyrkia. Flyselskapene vil følgelig også kunne avvise passasjerer med nødpass på vei til Tyrkia.

– De som reiser med nødpass og har ordnet med visum via den tyrkiske ambassaden i Oslo før avreise, vil ikke ha noe problem med å komme inn i Tyrkia, opplyser den norske ambassaden i Ankara.

 

 

Publisert i VG den 26. juni 2014

Forrige artikkelCumhurbaşkanlığı Seçimleri Hakkında Duyuru
Neste artikkelYurt dışında oy kullanacaklar dikkat!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here