Husk helsetrygdkortet til Europa-ferien

Når du drar på ferie i Europa, bør du ha med deg Europeisk helsetrygdkort. Kortet bestiller du fra HELFO på internett eller på telefon. Før du drar, er det lurt å laste ned den nye appen med info om kortet og nødvendig helsehjelp i Europa.

Det er Europakommisjonen som har laget den nye applikasjonen for smarttelefoner (Apple-produkt og Android) og lesebrett. Den finnes på 24 språk, deriblant på norsk, med info om 27 land, inkludert Norge.

Appen inneholder grunnleggende informasjon om hva slags helsehjelp man kan få med Europeisk helsetrygdkort og hvem man skal kontakte i det landet man eventuelt trenger nødvendig helsehjelp.

Appen finner du i «App Store», «Play butikk» eller «Windows Marketplace» ved å skrive inn «European Health Insurance Card».

Medlem i folketrygden

For å få Europeisk helsetrygdkort må du i utgangspunktet være medlem i folketrygden, og i tillegg ha et statsborgerskap fra et EU- eller EØS land eller Sveits.

– Når du viser fram helsetrygdkortet hos legen eller på sykehuset i EU/EØS-land, har du krav på nødvendig medisinsk hjelp i det landet du befinner deg i, på samme vilkår som de som bor der. Det betyr at du må betale de samme egenandelene som dem, sier avdelingsdirektør Jørgen Sætre hos HELFO servicesenter.

Offentlig behandling

Kortet gjelder for behandling i det offentlige helsevesenet i landet du befinner deg.

Behandling hos privat lege eller på privat sykehus får du bare dekket hvis trygdeordningen i landet du befinner deg i, betaler for en slik behandling.

Bestill på nett eller telefon

Det er enkelt å bestille Europeisk helsetrygdkort via HELFO sine internettsider eller ved å ringe 815 70 030. Kortet kommer da i posten innen ti dager.

– Dersom du reiser før du har mottatt kortet, er det ingen krise. Da noterer du telefonnummeret 00 47 33 51 22 80 og tar det med deg på reisen. Får du behov for medisinsk behandling som turist i EU/EØS-området, ringer du dette telefonnummeret. HELFOs servicesenter vil da fakse en hasteblankett til sykehuset du befinner deg på. Denne hasteblanketten gir deg de samme rettighetene som helsetrygdkortet, sier Sætre.

Kortet bør være en del av håndbagasjen til nordmenn på ferie i Europa.

– Det er viktig å ha en reiseforsikring i tillegg til helsetrygdkortet, blant annet fordi helsetrygdkortet ikke dekker syketransport hjem til Norge, dersom det er nødvendig. Det gjør normalt en reiseforsikring, sier Jørgen Sætre.

Tre års varighet

Han minner også om at personer som allerede har et helsetrygdkort bør sjekke utløpsdatoen på kortet.

– Kortet er gyldig i tre år, og det kommer ingen påminnelse. Når det nærmer seg utløp, bør du bestille et nytt kort. Alle i familien må ha sitt eget helsetrygdkort på reise. Når du bestiller, kan du samtidig bestille til ektefelle og barn, forklarer Jørgen Sætre.

Europeisk helsetrygdkort er, som navnet antyder, bare til bruk i vår verdensdel.

– Skal du på reise til land utenfor EØS-området eller Sveits, gjelder ikke Europeisk helsetrygdkort. Da er det viktig å ha en reiseforsikring. Hvis du ikke har det, må du betale sykehusregningene dine selv, understreker Jørgen Sætre.

Fakta Europeisk helsetrygdkort

– Europeisk helsetrygdkort bestilles her på Helfo.no, eller på telefon 815 70 030.

– Du må i utgangspunktet være medlem i folketrygden for å få kortet.

– Kortet gjelder bare i Europa.

– Kortet varer i tre år.

– Alle i familien må ha hvert sitt kort.

– Kortet kommer i posten innen ti dager etter bestilling. Rekker du ikke å få kortet innen du drar, tar du med deg telefonnummer 00 47 33 51 22 80 på reisen. Når du ringer dette nummeret, fakses det en hasteblankett til sykehuset du befinner deg på i utlandet.

 

Kilde: www.helfo.no

Forrige artikkelNordmenn i EØS-området skal ha helsetrygdkort fra HELFO
Neste artikkelÜcretsiz iş kurma kursu

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here